Saman Altından Su Yürütmek Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Yeni Haber Merkezi

Deyimler Türkçemizi daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Güzel deyimler insanların tek bir cümlede birçok cümleyi anlamalarına yardımcı olur. Deyimlerden biri olan “suyu saman altından akıtmak”, insanların gizlice yaptığı işi ifade eder. Gizlice, kimseye söylemeden, duyurmadan bir şeyler yaparak insanları şaşırtır. İyi veya kötü işlerinize göre çeşitli eylemler gerçekleştirebilir.

Bu deyimin kısa anlamı; gizlice iş yapmak, kimsenin haberi olmadan herkesin arkasından çeşitli işler çevirmektir.

Hikayesi
Bir zamanlar bir köy varmış. Buradaki insanlar genelde çiftçilikle geçinirmiş. Tek bir su kaynağının olması herkesin onu ortak kullandığını gösteriyormuş. Köyün ortak malı olduğu için sırayla arazilere su dökülüyormuş. Suyun hangi yöne gideceği belirleniyormuş ve su o yöne dökülüyormuş. Köyde kurnaz bir adam varmış, kaynakla tarlası arasına gizli bir su yolu kazmış. Kimse görmesin diye üzerine saman balyaları koymuş. Bu sinsi işi yüzünden kimse fark etmemiş. Herkesin hakkını gasp etmiş.

Yaz gelince, herkesin fidanları kuruyup kavrulmaya başlayınca, kendisininkilerin yeşil olduğunu gördü. Bunda bir sorun olduğunu düşünerek araştırmaya başladılar. Herkes onun saman altında su taşıdığını görünce şaşırdı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*