Sinekli Bakkal Özeti Kısaca | DenkBilgi.com

Yeni Haber Merkezi

Halife Edip Adıvar’ın dünyaca ünlü eserlerinden biri olan “Finekli Bakkal” romanı yediden yetmişe herkese hitap ediyor. Romancı, yazar, hatip ve profesör olarak tanıdığımız Halide Edip Adıvar, 1884 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Amerikan Koleji’nde aldığı iyi bir eğitimle kaleme sarıldı. Anadolu ve Avrupa ülkelerini gezdi. Tanınmış romancılardan biridir.

Sinekli Bakkal Roman Özeti

İstanbul’un Aksaray ilçesinde, II. Abdülhamit döneminde Sinekli Bakkal Sokak’ta yaşanan olayları anlatır. Mahalle imamının kızı olan Emine, mahallede Karagöz oynayan Tevfik’le babasının itirazlarına rağmen evlenir. Emine’nin babası Emine’yi evlatlıktan reddeder. Tevfik, gölge oyunlarıyla geçimini sağlayan bir gençtir. Amcası ölünce Tevfik bakkallık yapmaya başlar. Emine’nin tüm itirazlarına rağmen Tevfik bakkalı işletmek ister. Bir gün Emine bakkala giderken Tevfik’in kendisini taklit ettiğini görür. Hemen oradan ayrılıp babasının evine döner. Ancak Emile hamiledir ve bir kızları olur ve adını Rabia koyarlar. Rabia dedesinden dini bilgiler ve hikmetler öğrenerek hafız olur. Bir gün Rabia mevlit okurken Paşa’nın karısı onun sesini beğenir. Rabia’yı korumak ister ve özel dersler almasını sağlar.

Tevfik sürgünden döner. Rabia büyükbabasının yanında kalır. Tevfik gölge oyunları sahnelemeye devam eder. Tevfik, Genç Türkler gazetesini satın aldığı yakalandığı için Şam’a sürgün edilir. Rabia, babasının yerine Fly-in-the-Creek bakkalını işletmeye devam eder ve geçimini sağlar. Peregrini Müslüman olur ve adını Osman olarak değiştirir. Rabia ile evlenir. Tevfik, Meşrutiyet’in ilanıyla sürgünden döner. Hepsi Fly-in-the-Creek bakkalında mutlu bir şekilde yaşarlar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*