Kule Vinç Nedir?
İnşaat mühendisleri tarafından kullanılan ve makine mühendisleri tarafından tasarlanan kule vinçler inşaat sektöründe çok önemli bir yere sahiptir. Sistem basit olmasına rağmen, uzun yıllar süren projelerde kule vinçler önem kazanmış ve nakliye işçilerinin kaldırılmasını daha düşük maliyetle ve güvenli bir şekilde başarıyla tamamlamıştır.
Temini kolay kule vinçler toplu halde şantiyeye teslim edilir, montajı yapılır ve tek tek hizmete alınır. Çok sayıda binanın yapıldığı tek bir alanda bir kule vinç bile yeterlidir ve zorlu yolların ve ağır yüklerin taşınmasında büyük fayda sağlar. Kiralık vinç ürünleri pek çok açıdan önemlidir.
Bir kule vinci, bir radyo istasyonunu andıran büyük bir direk ve yükü bom adı verilen bir ray sistemi aracılığıyla kaldıran yatay bir sistemden oluşur. Kol, kule vinç gövdesi üzerine yatay olarak yerleştirilir ve uzun bölüm için denge oluşturmak için beton karşı ağırlık, pergelin arkasına yerleştirilir. Bom üzerindeki yük kapasitesi, tekneden uzaklaştıkça azalır. En uzak kule vinci, 1 tondan fazla olmayan bir yükü kaldırabilir. Rüzgarlı havalarda kule vinç kullanılmamalıdır. Sistem bir araba yardımıyla bom üzerinde ileri geri hareket ederek gövdeye yakın ağır cisimleri kaldırır ve daha hafif olan kısımları gövdeden kaldırır. Vinç kiralama firmaları günümüzde önemli bir hizmet sürecine sahiptir.
Kule Vinç Önemi
Kule vinçler; kule yapısına, bom ve monte edildikleri zemin yapısına göre sınıflandırılırlar. Bazı kule vinçlerin sabit sistemleri, bazılarının ise döner sistemleri vardır. Sabit kule vinçlerde, kulenin tepesindeki dönen bir halka dikey bir mesafe boyunca döner. Dönebilen bir sistemde halka kulenin altında bulunur. Ayrıca kule vinçler tek kule, iç ve dış kule ve teleskopik kule olarak ayrılmaktadır.
Kule vinç pergelleri manevra kabiliyetinde farklılık gösterir. Bazıları yatay, bazıları dikey hareket eder. Dikey olarak yönlendirilmiş vinçler, orsa pergelleri olarak da bilinir. Bazı kule vinçler mafsallı bir yapıya sahiptir.
Kule vinçler zemin yapılarına göre hareketli üniteler, sabit kaideler ve raylara sabitlenmiş olarak ikiye ayrılmaktadır. Sabit tabanlı kule vinçler beton malzeme içerisine yerleştirilen kule parçalarına sabitlenir ve daha sonra kullanılmayacaktır. Kendi beton tabanına tekerleksiz olarak sabitlenir ve sabitlenir. Sabit tabanlı vincin ayrıca bir kaldırma işlevi vardır. Yükselen tabanlı bir kule vinci, yapım aşamasında olan binaya tırmanma çerçeveleri ve takozlar yardımıyla bağlanır ve desteklenir. Kaldırma cihazının diğer adı teleskoptur.