Bu, Mart ayıyla ilgili atasözleri ve deyimlerin anlamlarının bulunduğu sayfadır. Atasözleri, atalarımız tarafından söylenen anlamlı ve öğüt verici sözlerdir. Deyimler, söylenen bir veya iki kelimelik kelimelerdir.
Mart ayı sıkıntı ayıdır: Mart ayındaki hava değişkendir, bir gün iyi olabilir ve ertesi gün kötü olabilir. Hazırlıklı olmalısınız çünkü değişken olabilir ve sizi hasta edebilir.
Mart ayının havası gibi: Şu veya bu şekilde olan değişken kimse için söylenir.
Yürüyerek gir, pire olarak çık: Rahatsız edici biri geldiğinde oradan ayrılmaya çalışanlar onlardır.
Mart ayına kadar sıkıntı olmayacak: Mart ayında kış hastalıkları devam ediyor ve hastalıklar mart ayı sonuna kadar bitmiyor.
Dokuz Mart’ta yakacak odun yok, bağ Buda’dır: 9 Mart’ta bağların budanarak yaza hazır hale getirildiğini ifade etmek için kullanılan bir deyimdir.
Mart ayı seni kapıdan dışarı baktırır, kazmaları kürekleri yaktırır: Mart, değişken sıcaklık ve soğukluk derecelerinin görüldüğü istikrarsız bir aydır, bu nedenle havanın ısınması beklenirken hava soğuyabilir.
Mart ayında kar yağmazsa ve sert kış şartlarında nisan ayında kar yağmayı bırakmazsa çiftçiye hiçbir faydası olmaz: Kışın kar yağarsa, Mart ayında yağmur durursa, Nisan ayında ise bol yağış alırsa çiftçi toprağından çok daha fazla verim alır.
Mart kedisi gibi: Flörtöz, hareketli kişiler için kullanılır.
Mart kurak, nisan yağmurludur: Herkesin ortama ve şartlara göre beklentileri olmalı.
Bir yanıt bırakın